Jak vyrobit kostivalovou mastičku?

Posted on Posted in Nezařazené

Kořen kostivalu Kostival lékařský měli rádi již naši předci a také dnes je s oblibou využíván kvůli své neuvěřitelně hojivé síle. Výborně pomáhá na pohmožděniny, vyvrtnutí, natažené svaly, bolavé klouby nebo záněty šlach. Tradičně se k přípravě domácích mastí používalo nesolené vepřové sádlo. Nejen že jde o velmi levný a dostupný masťový základ, ale výhodou je také jeho schopnost ve vysoké míře vstřebávat účinné látky z bylin a potom je díky své podobnosti s lidským podkožním tukem dobře transportovat i do hlubších vrstev kůže. Nelpíme-li na tradici, můžeme samozřejmě použít jakýkoli jiný tuk, z přírodních např. kokosový tuk, bambucké máslo, nebo zcela obyčejnou vazelínu. Tyto látky ale již nemají tak vysokou schopnost vytahovat účinné látky z bylin jako právě sádlo.

Nejvíce účinných látek najdeme v kostivalovém kořeni. Pokud se nám podaří vyrýt si kořen čerstvý (ideálně na podzim, kdy rostlina v přípravě na zimní období stahuje veškerou svou sílu právě do kořenů), bude naše mast opravdu extra silná. V tomto případě kořen nejprve propláchneme v osolené vodě a nakrájíme na tenké plátky. Můžeme samozřejmě použít také sušený kořen, který je k dostání v prodejnách léčivých bylin.

Použijeme zhruba simg_4522tejné objemové díly kostivalu a tukového základu, tuk rozpustíme v nekovové nádobě ve vodní lázni a přidáme kostivalový kořen. Několik minut opatrně zahříváme (tak, aby se tuk nezačal škvařit) a odstavíme. Zatuhlou hmotu uložíme v temnu a necháme alespoň přes noc, ideálně však několik dní (například týden) odležet. V průběhu této doby můžeme mast ještě několikrát znovu rozehřát a nechat ztuhnout – tím z kořene vylouhujeme ještě více účinných látek. Nakonec hmotu znovu ohřejeme, rozpuštěnou přefiltrujeme přes gázu nebo dětskou bavlněnou plenu a plníme do připravených čistých a suchých nádobek (např. malých zavařovacích sklenic), které po úplném vychladnutí dobře uzavřeme. Pro delší trvanlivost a příjemnější vůni můžeme před naplněním ještě vmíchat pár kapek anýzové, fenyklové nebo eukalyptové silice. Mastičku uchováváme v temnu při pokojové teplotě, vydrží tak bez problémů až rok.

 

V případě, že na výrobu domácí mastičky nemáte čas nebo trpělivost, vyzkoušejte Tradiční kostivalovou mast Dr. Dudka. Je 100% přírodní a kromě sádla obsahuje nebělený včelí vosk, který ple ť zjemňuje, vitamin E s regeneračním účinkem a anýzovou a fenyklovou silici s desinfekčním, prokrvujícím a protizánětlivým účinkem.